top of page
Doç. Dr. Bergen Coşkun ile Schopenhauer 1: Arzu Dolu Bir Dünya
01:48:21
Doç. Dr. Bergen Coşkun ile Nietzsche 2: Hayata Evet Demek
01:49:03
Doç Dr. Bergen Coşkun ile Nietzsche 1 Trajik İnsanın Yolu
01:38:11
Doç. Dr. Bergen Coşkun ile Gabriel Marcel
01:51:43
Doç. Dr. Bergen Coşkun ile Varoluşçuluk 2: Karl Jaspers, Hayatın Sınırlarında
01:40:45
Doç. Dr. Bergen Coşkun ile Varoluşçuluk 3: Jean Paul Sartre
01:46:10
Doç. Dr. Bergen Coşkun ile Varoluşçuluk 4: Bir Yabancı Gibi: Albert Camus:
01:47:18
Dr. Bergen Coşkun ile Aşk ve Ölüm Mitleri
01:43:29

Dr. Bergen Coşkun ile Aşk ve Ölüm Mitleri

Helen’in uğruna Truva savaşını başlatan, Penelope’nin hiç haber alamadığı Odysseus’u yıllarca beklemesine neden olan, hatta bazen ucunda ölüm olsa da yine de yaşanan aşk, mitolojinin en önemli temalarından biridir. Tanrılar aşık olur, insanlar aşık olur, yeri gelir Tanrılar insanlara ya da insanlar Tanrılara aşık olur, aşk engel tanımaz, yaşanır, bazen mutluluk getirir ama çoğu zaman bedeli büyük acılarla ödenir. Hoşumuza gitse de gitmese de aşk, yaşamın en güçlü duygu durumlardan biri. Hatta Tanrılar için bile! Bir kez Eros’un oklarıyla vurulduktan sonra, acaba vazgeçmek mümkün değil mi? Ya da aşk, uğruna yaptıklarımıza değer mi? Tanrılar bile aşkın kölesi oluyorsa, insanlar aşk karşısında çaresiz mi? Aşkta mutlu bir son olabilir mi? Psyke ve Eros, Hero ve Leandros, Aphrodit ve Adonis, Orpheus ve Eurydike … Şimdi söz sırası, ölümden bile güçlü olan aşkta… Bergen Coşkun Özüaydın, 1998 İstanbul Üni. İngilizce İşletme bölümü mezuniyetinin sonrasında, reklam yazarlığı ve oyunculukla geçen bir dönemin ardından, 2008'de, Maltepe Üniv.'nde Felsefe ve Psikoloji bölümlerinden dereceyle mezun olmuştur. Aynı üniversitede, Etik ve Uygulamalı Etik yüksek lisansını tamamlayarak, felsefe alanında doktorasını yapan Bergen, üniversitenin felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Öğrenme ve öğretme yoldaşlığına olan inancı ile 2019’da girdiği İstanbul Üniv. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde de öğrenciliği devam eden Bergen, edebiyatın içindeki felsefeyi araştırmakta ve harıl harıl felsefe çalışmaktadır.
Doç Dr. Bergen Coşkun ile Simone de Beauvoir
01:47:53
Doç Dr. Bergen Coskun ile Franz Kafka: Kafkaesk bir Dünyada Yaşam
01:44:50
Aristoteles'in Mutluluğu Eudaimonia
01:59:22

Aristoteles'in Mutluluğu Eudaimonia

Mutluluk belki de hepimizin en çok aradığı, sahip olanlarımızın kaybetmeyi hiç istemediği tek şey. Aristoteles de dahil olmak üzere felsefe tarihi boyunca pek çok filozof insan için en yüksek iyinin mutluluk olduğunu düşünmüştür. Peki, bu en yüksek iyiye nasıl ulaşacağız? Ya mutluluk, olduğunu zannettiğimiz şey değilse? Ya olduğumuzu zannettiğimiz anda aslında mutlu değilsek? Aristoteles, Nikhomakhos’a Etik adlı eserinde, bu soruların ve çok daha fazlasının cevabını araştırmıştır. Onun, binlerce yıl önce yaptığı belirlemeler eşliğinde, mutluluk üzerine, onun deyimiyle eudaimonia üzerinde düşünmeye ne dersiniz? Belki bu kez, cevaba biraz yaklaşabilir, yüzyıllardır tartışılan o en yüksek iyiyi biraz daha anlayabiliriz. Bergen Coşkun Özüaydın, 1998 İstanbul Üni. İngilizce İşletme bölümü mezuniyetinin sonrasında, reklam yazarlığı ve oyunculukla geçen bir dönemin ardından, 2008'de, Maltepe Üniv.'nde Felsefe ve Psikoloji bölümlerinden dereceyle mezun olmuştur. Aynı üniversitede, Etik ve Uygulamalı Etik yüksek lisansını tamamlayarak, felsefe alanında doktorasını yapan Bergen, üniversitenin felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Öğrenme ve öğretme yoldaşlığına olan inancı ile 2019’da girdiği İstanbul Üniv. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde de öğrenciliği devam eden Bergen, edebiyatın içindeki felsefeyi araştırmakta ve harıl harıl felsefe çalışmaktadır.
Dr. Bergen Coşkun ile Mitolojide Kadınlar: Antigone ve Başkaldırı
01:10:39
Dr. Bergen Coşkun ile Homeros İlyada 1: Tanrılar ve İnsanlar Arasında
01:42:56

Dr. Bergen Coşkun ile Homeros İlyada 1: Tanrılar ve İnsanlar Arasında

Sadece Yunanlar ve Troyalılar arasındaki savaş değildir Homeros’un İlyada’sında anlatılan. Tanrılar ve insanlar arasında, kahramanlar ve korkaklar arasında, kadınlar ve erkekler arasında fırtınalı, inişli çıkışlı bir mücadeledir yaşanan. Ölümün ve kaderin kaçınılmazlığının, aşkın, acının, cesaretin, öfkenin, ihanetin, iyi ve kötü daha nice duygunun masalıdır anlatılan. İşte bu yüzden İlyada, yazılışından binyıllar sonra bile insan dünyasına ışık tutmaya devam ediyor ve İlyada’yı okumadan insanı anlamak mümkün değil gibi görünüyor. İlyada, bize insan olmanın kaderiyle ilgili ipuçları veriyor. Hektor’un dediği gibi: “Doğduğu günden beri, hiçbir insan kaçamaz kaderinden, ister korkak olsun ister yürekli”. Bergen Coşkun Özüaydın, 1998 İstanbul Üni. İngilizce İşletme bölümü mezuniyetinin sonrasında, reklam yazarlığı ve oyunculukla geçen bir dönemin ardından, 2008'de, Maltepe Üniv.'nde Felsefe ve Psikoloji bölümlerinden dereceyle mezun olmuştur. Aynı üniversitede, Etik ve Uygulamalı Etik yüksek lisansını tamamlayarak, felsefe alanında doktorasını yapan Bergen, üniversitenin felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Öğrenme ve öğretme yoldaşlığına olan inancı ile 2019’da girdiği İstanbul Üniv. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde de öğrenciliği devam eden Bergen, edebiyatın içindeki felsefeyi araştırmakta ve harıl harıl felsefe çalışmaktadır.
Homeros Ilyada 2: Savaşta ve Aşkta
01:47:15

Homeros Ilyada 2: Savaşta ve Aşkta

avaşta ve aşkta her şey mubahtır. Gerçekten öyle midir? Bir savaşı kazanmak için ya da bir aşığın gönlüne girebilmek için, bir aşkı kazanmak ya da kaybetmemek için her şey yapılabilir mi? Bu uğurda yapılacak her şey kabul edilebilir mi? Akhalar ve Troyalılar arasında gerçekleşen Troya Savaşı, hem Tanrıların hem insanların savaşta kazanmak için neler yapabileceklerini, neleri gözden çıkarabileceklerini göstermenin yanı sıra kadınların ve erkeklerin aşk uğruna neleri yapabileceklerini, nelere göz yumabileceklerini ve nelere katlanabileceklerini de gösterir. İlyada’da, Homeros’un ustalıklı dilinden savaşın en acımasız ve öfkeli sahneleri anlatılırken, ne kadar güçlü ne kadar kibirli ya da öfkeli olsalar da, bir kez aşık olunca erkeklerin ve kadınların sevgilerinin nelerle sınanabileceği, insanların ve Tanrıların dünyasının sınırlarına uzanarak açığa çıkarılır. Hera ve Zeus… Helena ve Paris… Akhilleus ve Briseis… Hektor ve Andromakhe… Savaşın içindeki aşk, aşkın içindeki savaş. Bergen Coşkun Özüaydın, 1998 İstanbul Üni. İngilizce İşletme bölümü mezuniyetinin sonrasında, reklam yazarlığı ve oyunculukla geçen bir dönemin ardından, 2008'de, Maltepe Üniv.'nde Felsefe ve Psikoloji bölümlerinden dereceyle mezun olmuştur. Aynı üniversitede, Etik ve Uygulamalı Etik yüksek lisansını tamamlayarak, felsefe alanında doktorasını yapan Bergen, üniversitenin felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Öğrenme ve öğretme yoldaşlığına olan inancı ile 2019’da girdiği İstanbul Üniv. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde de öğrenciliği devam eden Bergen, edebiyatın içindeki felsefeyi araştırmakta ve harıl harıl felsefe çalışmaktadır.
bottom of page